Bez kategorii

Chaber-bławatek – co trzeba o nim wiedzieć?

Chaber bławatek jest rośliną powszechnie występującą w Polsce. To piękny niebieski kwiat, rosnący pośród zbóż, uważny przez większość za zwykły chwast. Posiada jednak właściwości lecznicze. Od wieków stosowany był w medycynie ludowej. Najczęściej wykorzystywany w leczeniu problemów skórnych, chorób układu moczowego czy zapaleniu spojówek. Obecnie używa się go także do produkcji kosmetyków.

Chaber bławatek – zastosowanie i właściwości

Należy do grupy roślin astrowatych. Inaczej nazywa się go: chabrem zbożowym, bławatkiem, modrakiem. Jego łodygi osiągają wysokość aż 80 cm, kwiaty są niebieskiego, bardzo intensywnego koloru. Jak wyżej wspomniano traktowany jest jak chwast. Niektórzy sadzą go dla ozdoby w swoim ogródku. Wykorzystywany jako surowiec zielarski (w celach leczniczych). Ponadto jest rośliną miododajną, używa się go też w charakterze naturalnego barwnika. Kucharze, i nie tylko, dodają bławatka do sałatek. Jeżeli chodzi o kosmetykę – tam także ma zastosowanie. Działa przeciwzapalnie oraz ściągająco, przez co wykorzystywany jest w preparatach przeznaczonych do aplikacji w okolicach oczu. Zawiera flawonoidy oraz antocyjany, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, zmiękczająco. Wszystko to wpływa na zastosowanie w kosmetykach do skóry łojotokowej, tłustej i ze zmianami zapalnymi. Chaber bławatek oddziałuje obkurczająco, przeciwdziała zaczerwienieniom, wzmacnia naczynka. Jest składnikiem preparatów do cery naczynkowej. Znajduje się także w kremach przeciwko oznakom skóry zmęczonej. Wszystko dzięki właściwościom wygładzającym, nawilżającym i odświeżającym.

Warto dodać, że chaber wykorzystuje się w leczeniu i łagodzeniu zapalenia dróg moczowych, zapalenia pęcherza. Pomocny przy kamicy nerkowej oraz chorobie nerek. Stosować go można przy obrzękach, niewydolności krążenia oraz przy grzybicy, łupieżu, trądziku i zapaleniu błon śluzowych.

Jak użyć chabru bławatka?

Jego kwiaty należy zbierać w okresie od maja do sierpnia. Suszy się same płatki, bez kielichów. W sklepach, tudzież aptekach można kupić już wysuszony chaber bławatek. Występuje także pod postacią herbaty ziołowej w torebkach czy jako gotowy do użycia preparat. Nadaje się do wykonania zabiegów pielęgnacyjnych i leczniczych, np. jako okład na oczy, łagodzący przy zapaleniu spojówek. Do jego wykonania należy użyć 5 łyżek stołowych bławatka. Następnie zalać je wrzątkiem i parzyć przez ok. 20 minut. Po tym czasie odcedzić i wstydzić. Wacik kosmetyczny nasączyć  w przygotowanym płynie pi przyłożyć na zamknięte powieki na ok. 15 minut.

Z bławatka zrobić można tonik np. do cery tłustej, problematycznej oraz naczynkowej. Będzie niezastąpiony przy cerze z trądzikiem bakteryjnym. Do jego przygotowania potrzeba 5 łyżek wysuszonych płatków chabru bławatka oraz szklanki wrzątku, którym należy je zalać. Następnie odstawić na 15 minut, by się zaparzyły. Po tym czasie – odcedzić i wystudzić. Tonik przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 2 tygodnie. Stosować 2 razy dziennie. W opisany wyżej sposób przygotować można płukankę do włosów. Nanieść ją na umyte, mokre włosy i pozostawić bez spłukiwania. Dzięki temu zabiegowi można się pozbyć łupieżu oraz nadać włosom blasku.

Warto wiedzieć

Oprócz wyżej wymienionych zastosowań chabru bławatka, które odgrywają ogromny wpływ na codziennie życie, trzeba wspomnień o innych jego zaletach. Należy wiedzieć, że zwabia owady zapylające, które są miododajne – co jest niezwykle cenne dla pszczelarzy. Przed wieloma laty, kiedy przemysł chemiczny nie był tak rozwinięty, jak teraz,  bławatka stosowano do farbowania tkanin, żywności oraz papieru. Wszystko dlatego, że można z niego uzyskać naturalny barwnik.

Podsumowując, można pokusić się o stwierdzenie, że chaber bławatek znajduje zastosowanie praktycznie wszędzie. Jest niezastąpiony, warty uwagi i wykorzystania. To naturalny składnik, ogólnodostępny. Oprócz właściwości leczniczych, czy kosmetycznych może być ozdobą przydomowego ogródka. Dla niektórych może być zwykłym chwastem, a dla innych nieocenionym lekarstwem w chorobie.

Dodaj komentarz